Main Menu
- - - - - - - - - - - - -
Sections
  Home  
 
Tour de Poljica PDF Print E-mail
Written by Jut-Cetina   
Tuesday, 02 November 2004
- Start iz Omiša.

Image

1. Prvi dan

Polazak u 800 sa Prika od crkve sv. Petra iz IX stoljeća odakle se uz Lisičinu ide do crkvice Gospe od Sniga koja se nalazi na kosi Mošnjici koja se proteže do Brda Perun, Žrnovnice, odakle se pruža prekrasan pogled na srednje dalmatinske otoke i bivšu Poljičku Kneževinu. Dalje se ide starim poljskim putovima do Tugara i njegovih zaselaka od kojih su neka napuštena, U Tugarima je odmor i piknik. Nakon odmora put nas vodi na Dubravu te starim stazama u Sitno Gornje, nekada središte pisane riječi Poljičke Kneževine (crkva sv. Klimenta iz XIII stoljeća), gdje se organizira večera u lokalnoj konobi te prenoćište.

Vrijeme trajanja pješačenja 6-8 sati..

Image

2. Drugi dan

Doručak, polazak od planinarskoga doma «Umberto Girometta» odakle se ide do najvišega vrha Mosora, V. Kabal (1339 metara) odakle puca pogled skoro do Italije. Dalje se po grebenu ide planinarskom stazom do vrha Sveti Jure (1319 metara) gdje se radi marenda i uživanje u pogledu. Nakon odmora spuštamo se sjevernom, osojnom stranom Mosora do Banića staja kraj brda Plišivac prema Donjem Docu gdje se organizira razgledavanje i večera te prenoćište.

Vrijeme trajanja pješačenja 6-8 sati..

Image

3. Treći dan

Doručak, poslije doručka s biciklima se ide do Rošca te dalje preko Vele Njive do Čikotine Lađe gdje je marenda i odmor. Nakon odmora silazi se do rijeke Cetine kojom se Canoima spuštamo do Blata n/c gdje se organizira večera u lokalnoj konobi te prenoćište.

Vrijeme trajanja biciklizma je 2-4 sata.

Vrijeme trajanja canoe safari 3-4 sata..

Image

4. Četvrti dan

Nakon doručka idemo dalje niz Cetinu s kanuima kroz oštro u stijene usječeni kanjon do jezera na Špiju gdje izlazimo na vrh kanjona u Perakove doce gdje je odmor i piknik koji će se dopremiti s Magarcima. Nakon odmora se spuštamo starim putom koji je oštro usječen u kamen živac te se s njim spuštamo do vodopada «Velika Gubavica» s njega se tunelom ide ispod vodopada, gdje se možemo kupati i popeti se na stepenicu vodopada odakle se kroz vodu ide do vodopada «Mala Gubavica» i jezera «Crni Kotao» usječenog visoko u stijenama odakle se spuštamo do «Crnice» ili skačemo s visine od 12-tak metara u duboku vodu. Izlazi se iz kanjonu u Nuglu te se dalje starom makadamskom cestom ide do Podgrađa gdje nas čeka večera u lokalnoj konobi i prenoćište.

Vrijeme trajanja canoe safari 3-4 sata.

Vrijeme trajanja canyoninga 3-4 sata..

Image

5. Peti dan

Poslije doručka spuštamo se do rijeke Cetine gdje nas čekaju brodovi za rafting sa kojima se veslajući dolazi do Radmanovih Mlinica gdje je organiziran ručak. Poslije odmora se preko Podašpilja ide na Omišku Dinaru po čijem se grebenu dolazi do starih utvrda po kojima je Omiš kao staro gusarsko gnjezdo nadaleko poznat. Poslije razgledavanja Fortice i Mirabele silazi se u stari grad Omiš gdje nas čeka većera i prenoćište.

Vrijeme trajanja raftinga 3-4 sata.

Vrijeme trajanja pješačenja 3-4 sata..

Image

Dodatak

Potrebno je ponijeti sportsku obuću za planinarenje, rezervnu odjeću, zaštitu od kiše, zaštitu od sunca ( kapa, naočale, krema za sunce ), bocu za vodu, mali ruksak na leđima ( ništa nositi u rukama! ).

Oprema koja nam taj dan nije potrebna prevozi se do mjesta gdje nas taj dan čeka večera i prenoćište.

Ne preporuča se osobama lošije tjelesne pripremljenosti.

Grupe trebaju brojati od 8 – 15 osoba!.

Image

Po želji:

Ukoliko ima interesa za još koju sportsku aktivnost kao na primjer: Speleologija, Slobodno penjanje, Sportski ribolov, Jedrenje na dasci i slično što bi produžilo Tour potrebno je unaprijed najaviti da možemo to što kvalitetnije uklopiti u ovaj izlet tako da bi poneke relacije trajale nešto duže kao i zadržavanje na određenoj lokaciji iako se nešto od ovoga ako ima interesa može realizirati bez najave i na licu mjesta.

Last Updated ( Saturday, 19 May 2012 )
 
  Top of page  
Newsflash

The main idea of this tourist agency is to promote ecological tourism and to revitalize the real values of a Dalmatian village, and the one of Poljica. The agency name (Jut) symbolizes our tradition, but also expresses a great deal of our hopes and expectations.

canyon1.jpg
 
© 2002-2004 Jut-Cetina travel agency. Site founded on Mambo CMS and Konze design.
Customization and additional programing by mbStudio. Log in. All rights reserved.